Leta i den här bloggen

Sidor

15 sep. 2014

Läxor/Hemarbete

Att du får en god studievana, att du lär dig planera din läxläsning och att du har möjlighet att utan tidspress får chans att jobba med olika uppgifter i egen takt hemma, anser vi är värdefullt.

Läxor är kända moment för dig. Vi lägger inget ansvar på att dina föräldrar ska förklara nya saker för dig. Nedan finner du tips om hur dina föräldrar kan stötta dig i ditt hemarbete.

Här vill vi berätta lite mera om vad vi har för tankar och förväntningar med våra olika läxor.

Engelska:
Textbook (TB) Workbook (WB) Notebook (NB)
I år satsar vi speciellt på att bygga upp ett ordförråd, lära oss att uttala ord på engelska och därmed erövra språkkänsla för engelska språket. 
Text och glosor hör ihop. Texten läser du flera gånger tills den flyter på bra. Översätt den muntligt om inget annat är sagt, så att du förstår vad du läser. Ordlista finns längst bak i TB. Där har du även prickat för de ca 12-15 ord du ska kunna stava till. 
   Läxförhöret går ut på att läsa högt samt översätta för din arbetsgrupp och för mig samt diktamen på glosorna, ofta skriftligt.
   Dina föräldrar får gärna lyssna på dig, förhöra dig på glosorna och stötta dig med uttalet. Glöm inte bort ljudmastaren.se...

Svenska:
Läsförståelse B (LFB) - här jobbar du med din läsutveckling. 
Du får läsa olika typer av texter; fabler, instruktioner, intervjuer mm. Sedan svarar du skriftligt på de gröna frågorna i skrivboken som tillhör LFB. De gröna jobbar vi med just nu. Det är frivilligt om man också vill svara på de gula/rosa frågorna som är svårare och som testar djupare förståelse. Du visar vad du kan via utförliga svar och tänker på skriv- och stavningsregler. 
   Läxan går vi igenom tillsammans. Det är klassvärdarna som sköter den uppgiften och jag går runt och kollar era böcker under tiden. De svar du inte lyckats hitta, hittar vi tillsammans vid detta tillfälle.
   Dina föräldrar får gärna hjälpa dig, kolla dina svar och påpeka stavfel mm. 
Blå boken (BB) - här jobbar du med din skrivutveckling.
Här får du ibland hitta på egna berättelser, ibland skriva under mer styrda former. Du får berätta om olika upplevelser, om böcker du läst samt skriva en och annan dikt! I åk 6 kommer du att få göra en ordentlig analys av din skrivutveckling under åk 4-6. Då är det förstås viktigt att det är Din utveckling och ingen annans.
   Skrivläxan i BB läses ibland upp för arbetsgruppen, ibland för hela klassen eller bara lämnas in till mig.
   Dina föräldrar får varken peta i innehåll, stavning eller skrivregler! 

Matematik:
Matematikläxorna handlar om att bearbeta och automatisera moment som vi går igenom i skolan. Oftast är det ett arbetsblad.
Ibland kan läxan vara svår att göra redan på helgen om det är så att vi ska gå igenom en sak på måndagen som jag sedan vill att ni ska öva på.
Jag vill helst att du tränar själv, men självklart ska du låna in hjälp av dina föräldrar om du behöver! Du kan gärna be en förälder att rätta när du är klar för man lär sig bäst i matematik om man hittar och rättar felen med en gång.
Det kan verka enkelt ibland, men tänk på att Zlatan måste också träna mera även om han redan är superbra! Att bli snabbare och effektivare är lika viktigt som att lära nya saker!
Ibland kan det kännas svårt och de vuxna hemma kanske inte förstår alls för att de gick i skolan för superduperlänge sedan då man bara räknade med kottar ;)  - då sparar du det svåra och kommer till mig i skolan så löser vi det tillsammans!

Övrig läxa: Någon gång kan du behöva arbeta hemma till fredag i något ämne som du inte har hunnit tillräckligt långt i av olika anledningar. Känns det som om du alltid måste arbeta i kapp så prata med oss så kan vi se över ditt jobb!

Dessutom har klassen en "Nyhetspanel" som ansvarar för veckans nyhetsresumé på fredagar. Se klassansvar i loggen/agendan. Gruppen ser till att dela upp de fem olika typerna av nyheter; Utrikes, inrikes, lokalt, sport och kultur. 
Läs nyheten, sammanfatta den med egna ord i SO-boken och redovisa muntligt inför klassen. Träna ihop er innan fredagens sändning, det brukar bli bäst då.

NO- och SO-läxor kan dyka upp emellanåt beroende på vad vi jobbar med för något kul!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar